Anglia, țara în care fotbalul e la el acasă, și-a anunțat în urmă cu câteva zile candidatura la Campionatul Mondial din 2018. Oficialii Fedrației Engleze de Fotbal nu stau cu mâinile în sân și au reușit să atragă și sprijinul guvernului britanic pentru a readuce Mondialul în Anglia după mai bine de jumătate de secol. Prima și singura dată când englezi au găzduit Cupa Mondială a fost în 1966, când au și câștigat-o în fața Germaniei, cu 4-2.
Autoritățile de la Londra au răspuns pozitiv și au semnat garanții care se ridică la aproximativ 330 milioande de EURO: „Sunt încântat de faptul că ne aflăm deja în acest moment datorită eforturilor guvernului britanic. Guvernul susține pe deplin candidatura Angliei”, a precizat ministrul Sportului din Marea Britanie, Gerry Sutcliffe.
„Semnarea acestor garanții, cu luni înainte de termenul limită de mai 2010 (n.r. – stabilit de FIFA) este mărturia angajamentului guvernului de a aduce Cupa Mondială în Anglia”, și-a exprimat opinia David Triesman, președintele comitetului de candidatură.
Englezii au pus toate detaliile la punct. Chiar dacă mai e timp până în luna mai 2010, când se depun dosarele de candidatură, stadioanele care vor găzduie meciurile au fost deja anunțate. Birmingham (stadionul Villa Park), Bristol (noul Ashton Vale), Leeds (Elland Road), Liverpool (Anfield sau noul Anfield), Londra (Wembley, Emirates, noul White Hart Lane sau Stadionul Olimpic), Manchester (City of Manchester, Old Trafford), Milton Keynes (Stadium MK), Newcastle (St James’ Park), Nottingham (stadion nou), Plymouth (noul Home Park), Sheffield (Hillsbrough), Sunderland (Stadium of Light) sunt orașele nominalizate de Federația Engleză.
Milton Keynes, un oraș care nu exista în 1966, ar putea găzdui partide de Cupă Mondială
Interesant este că pe lista orașelor-gazdă și-a făcut loc și Milton Keynes.. Un oraș fără tradiție în fotbal, care nu exista în 1966, când Anglia găzduia și câștiga singura Cupă Mondială din palmares. Localitatea de sud-estul Angliei a luat ființa în anul 1967, după o decizie a guvernului din 1960. Autoritățile engleze doreau decongestionarea zonelor din jurul Londrei și au luat măsura de a construi noi orașe în sud-estul țării.
Echipa locală de fotbal are însă o istorie și mai recentă. Fotbalul la nivel profesionist a ajuns în Milton Keynes printr-o situație care se aseamănă puțin cu cea a Timișoarei. Echipa Milton Keynes Dons F.C. s-a înființat în 2004, după o fuziune cu Wimbledon F.C. Dons. A preluat locul din League One, dar și palmaresul celor de la Wimbledon F.C. Însă mutarea nu a fost pe placul Federației Suporterilor. Până la urmă, Milton Keynes a renunțat la palmares, însă a păstrat locul din liga a treia a Angliei. În sezonul 2005-2006 a retrogradat în liga a patra, unde a jucat timp de doi ani. Echipa a revenit în Ligue One în 2008, unde joacă și în prezent.
Milton Keynes își dispută jocurile pe stadionul MK, inaugurat pe 29 noiembrie 2007, chiar de Regina Angliei, Elisabeta a II-a. Fost stadion de hochei, capacitatea arenei este în prezent de 22.000 de locuri, dar se lucrează pentru ca stadionul să poată primi aproximativ 45.000 de spectatori.
Dosarele pentru candidatura la organizarea Mondialului din 2018 se depun mai 2010. FIFA va inspecta în august 2010 stadionale propuse, iar în luna decembrie a aceluiași an va anunța țara care va găzdui competiția.
Iată celelalte stadioane propuse de Anglia pentru CM 2018
Stadion: Wembley -Londra-capacitate: 90.000 de locuri
Stadion: Emirates – Londra – capacitate: 60.000 de locuri
Stadion: Noul White Hart Lane (56.000 de locuri) sau Stadionul Olimpic (80.000 de locuri) – Londra
Stadion: Old Trafford – Manchester – 78.000 de locuri
Stadion: City of Manchester Stadium – Manchester – 47.000 de locuri
Stadion: Anfield Road – Liverpool – 45.362 de locuri (sau noul stadion din Liverpool)
Stadion: St. James’ Park – Newcastle – 52.000 de locuri
Stadion: Stadium of Lights – Sunderland – 49.000 de locuri
Stadion: Elland Road – Leeds – 50.000 de locuri
Stadion: City Ground sau noul stadion Nottingham Forrest- Nottingham – 45.000 de locuri
Stadion: Villa Park – Birmingham – 42.640 de locuri
Stadion: Home Park – Plymouth – 46.000 de locuri
Stadion: Asthton Vale – Bristol – 44.000 de locuri
Sursa foto: www.dailymail.co.uk
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER